cultural engineering of economic system

اقتصاد و سعدی

از دیر باز انسان هایی به خود چنین اجازه ای داده و یا حتی بر خود لازم دانستنه اند که در کار تعلیم و تربیت دیگر انسان ها تلاش کنند.

صفت کمال جویی وصفت همنوع دوستی در کنار دیگر صفات پسندیده انسانی پیرمرد و جوان، پدر و پسر، معلم و دانش آموز، شاعر، حکیم، فیلسوف و رعیت، پادشاه  و مردم و مهم ترین آنها پیامبران الهی و بشریت را بر آن داشته که همواره بازار فرهنگ سازی و تعلیم و تربیت را داغ نگه دارند. بازاری که از رسانه های مختلفی برای انتقال پیام های خود استفاده می کند.رسانه هایی که در هر زمان و با توجه به شرایط و امکانات مکانی متفاوت بوده و هست.

در گذشته کتاب و خطابه در غالب های گوناگون ادبیات چون شعر ،داستان ،حکایت و... و امروزه فیلم ،تئاتر و انواع مختلف آنها از طریق تلوزیزن ،رادیو ،سینما و...در پیشبرد اهداف متولیان فرهنگی مورد استفاده قرار می گرفته و می گیرند.همچنین یکی از شیوه های مهم و موثر که قابلیت های فراوانی در انتقال پیام های فرهنگی دارد ترکیب رسانه های مختلف می باشد، مثل ترکیب هایی از هنر و ادبیات[1].سینما و انیمیشن نیز نمونه های بسیار خوبی از رسانه های ترکیبی در عصر حاضر است.

حفظ ارزشهای اجتماعی بوسیله استفاده از رسانه های مختلف در ارتباط با مردم در همه جای دنیا سابقه طولانی دارد.حکومت ها نیز برای حفظ منافع ملی خود و جلوگیری از بروز مشکلات در جامعه و دفاع از ارزش های خویش در حمایت از این گونه فرهنگ سازی ها نقش بسزایی ایفا کرده اند. در ایران نیز همواره دو رنگ ملی و مذهبی شدت گرفته و در دوره هایی هر کدام پر رنگ تر و کم رنگ تر شده اند.جنگ های متعدد ورود اسلام به ایران و تغییر مداوم حکومت ها از عوامل موثر در شکل دهی فرهنگ ایرانیان بوده است.

نکته قابل توجه در این قسمت این است که در عصر حاضر دیگر هر حکومت و افراد آن نیستند که تصمیم می گیرند چگونه رفتار کنند چه چیز را ارزش بدانند و از چه طریق به تعلیم و تربیت بپردازند،بلکه اکنون هر چه مرزهای شخصی افراد محدودتر می شود مرزهای اجتماعی از بین می رود.به عنوان مثال فردی که تا کنون به طور مستقیم در اجتماع شرکت می کرد و ارتباط او با مردم چهره به چهره بود حال به تنهایی در اتاق خود نشسته و در عین حال با تمام دنیای اطراف خود می تواند در ارتباط باشد.آری دیگر تنها این پدر و مادر نیستند که در تربیت فرزندانشان تآثیر دارند بلکه فرزندی که در کنار شما ودر کانون گرم خانواده نشسته است معلوم نیست در کجای این دنیاست و از طریق چه کسی و چه منبع فکری تغذیه فرهنگی می شود.البته هنوز هم در تربیت فرزندان حرف اول را پدر و مادر می زنند و این در صورتی است که آنها علاوه بر ویژگی های خاصی که پدر و مادر در تاثیر گذاری بر فرزندانشان دارند از ابزارهای جدید و پیشرفته ی موجود نیز استفاده نمایند و فرزندان صالح و سالمی برای جامعه تربیت نمایند، ان شاء الله.

برخی جامعه شناسان بر این باورند که تمدن ها آن زمان که در غالب ادبیات ریخته می شوند شکل می گیرند.در ایران نیز و در میان رسانه های مختلف فرهنگی ادبیات جایگاه بسیار ویژه ای دارد.شاعران بزرگی چون رودکی،فردوسی، مولوی، سعدی ،حافظ و ...با به جا گذاشتن اثرات ارزشمندی چون شاهنامه ،مثنوی معنوی، گلستان ، بوستان و دیوان های مختلف نظم و نثر نقش مهمی در ساختار فرهنگی ما داشته اند.

در این بین جناب شیخ اجل سعدی شیرازی کار خود را به بهترین شکل و با بیشترین اثر بخشی انجام داده ،بطوریکه بسیاری از عبارات جناب شیخ مانند قوانینی منطقی و خدشه ناپذیر در بین مردم به عنوان ضرب المثل رایج شده است.

سعدی دو اثر مهم و ماندگار از خود به جای گذاشته که آشنای تمام ایرانیان، مسلمانان و حتی جهانیان است.گلستان و بوستان دو شاهکار او هستند که هر کدام به تنهایی می توانند با آثار دیگر ادب فارسی مقابله کند.

بالاخص گلستان که با زبان شیوا و شیرین خود نه تنها در ایران که در بسیاری از کشورهای مسلمان و حتی کشورهای غربی نیز تاثیر گذاربوده و با ترکیبی از نظم و نثر به عنوان یکی از شاهکارهای ادبیات جهان معرفی شده است.

گلستان یا کتاب حکایت های سعدی کتابی اقتصادی نیست و مطلبی را که نباید فراموش کرد این است که در زمان سعدی و تا این اواخر حکایات را برای تنبیه و عبرت و تعلیم اخلاق حسنه مینوشتند و از دیباچه گلستان نیز چنین بر می آید که قصد شیخ تهذیب اخلاقست.اما گلستان نیز همچون نویسنده خود که تبحر خاصی در نگریستن به موضوعات از ابعاد مختلف دارد دارای این ویژگی یعنی چند بعدی بودن است.که حقیر سعی داشته از جنبه اقتصادی این کتاب را بررسی کنم.

گلستان کتابی است ارجمند و از حیث انشاء روشن و بی مانند که در کنار قرآن کریم از رایج ترین کتاب های درسی ممالک اسلامی در زمان خود و قرن های پس از خود شد.

گلستان و سعدی:"ذکر جمیل سعدی" که "در افواه عوام افتاده است و حدیث سخنش در بسیط زمین منتشر گشته و قصب الجیب حدیثش را چون شکر می خورند و رقعه ی منشآتش را چون کاغذ زر می برند "آنگاه که "راه صواب گزید و رای اولوالالباب پسندید" و "ذوالفقار زبان از نیام کام  در کشید"" برای نزهت ناظران و فسحت حاظران "گلستانی شد که" باد خزان را بر ورق آن دست تطاول نباشد و گردش زمان عیش ربیع آن را به طیش خریف مبدل نکند".

   به چه کار آیدت ز گل طبقی                    از گلستان من ببر ورقی

     گل همین پنج روز و شش باشد            وین گلستان همیشه خوش باشد.

 

گلستان،شاهکار سعدی: گلستان را شاهکار سعدی نامیده اند و گفته اند سال 656سر فصل جدیدی در تاریخ ادبی ایران می باشد.نگارش گلستان حادثه ای است که دو نظیر بیشتر ندارد:شاهنامه و مثنوی معنوی. گلستان راجع به تمام محرکات نفسانی بشری بحث می کند. وسعت دامنه معقولات آن بقدری است که از پست ترین اغراض و هواهای نفسانی انسان  گفتگو می کند تا عالیترین صفات کیفیات روحی او.

گلستان و اذهان عمومی:در اذهان عمومی گلستان کتابی است سراسر پند و موعظه و مشحون از حکمت و نشان دادن راه و رسم زندگی.کتابی که قرن ها مردم آن را مهذب اخلاق دانسته اند و پس از قرآن نخستین کتاب درسی نوآموزان بوده است.چندانکه گفتار و رفتار مردم با عبارات و ابیات گلستان آمیخته گشته و بسیاری از آنهابه عنوان اصول اخلاقی و رفتاری مردم به صورت قواعدی منطقی درآمده که نیازی به هیچ گونه استدلالی ندارند

در باب هشتم گلستان به جملاتی بر می خوریم که غالبا کلمات قصارند و بسیاری از آنها به صورت ضرب المثل شده اند.

گلستان و خارجیان:امرسون نویسنده و متفکر معروف آمریکایی قرن نوزدهم می گوید سعدی زبان همه ملل و اقوام عالم سخن گفته و گفته های او مانند هومر و شکسپیر و سروانت و مونتینتی همیشه تازگی دارد.

امرسون گلستان را یکی از اناجیل و کتب مقدسه دیانتی جهان می داند و معتقد است که دستورهای اخلاقی او قوانین عمومی و بین المللی است.

یکی از مترجمین انگلیسی گلستان میگوید مولف  گلستان با سیر آفاق و انفس بسیاری که در جهان کرده است اساسا می خواهد دستوری عملی برای دشواریهای بیشماری که انسان در زندگانی با آن مواجه است بیاموزد

گلستان و تاثیر گذاری آن :

           سر می نهند پیش خطت عارفان فارس       بیتی مگر ز گفته سعدی نوشته ای

گلستان در طی قرون متمادی کتاب درسی و قرایتی کلیه مدارس اسلامی بوده و وقتی انگلیسها به هندوستان دست یافتند مامورین آنها بهترین طریقی را که برای دستیابی به روحیات و کیفیت افکار و بینش هندیان مسلمان پیدا کردند مطالعه گلستان بود.

داستانی که سعدی درباره ی صبر و قناعت آورده است چنان در افکار مردم قرن 18موثر افتاده بود که بی گمان آن را از آیات و تاویلات آسمانی می پنداشتند و به زحمت باور می کردند که این افکار حکیمانه زاده یک اندیشمند ایرانی است واز زبان فارسی به لاتین ترجمه شده است.

با این توصیفات تاثیر آن بر مردم ایران بسیار واضح است.کسانی که سعدی برای آن ها نوشته به زبان آن ها نوشته و ایشان زیبایی های ادبی آن را درک می کنند.

گلستان و منتقدان: نقد محتوایی و نگارشی از بیشترین موارد نقد گلستان است.بسیاری بر سعدی خرده گرفته اند که فلان مطلب را که نگارده مخالف اخلاق حسنه است و گاه قلم عتاب فرسوده که با دیگر جای گلستان و یا بوستان تناقض دارد و...

در اینجا چون موضوع بحث ما نیست کار را به خود شیخ واگذار می کنیم که گوید:"غالب گفتار سعدی طرب انگیزست و طیبت آمیز و کوته نظران را بدین علت زبان طعن دراز گردد که مغز دماغ بیهوده بردن و دود چراغ بی فایده خوردن کار خردمندان نیست و لیکن بر رای روشن صاحبدلان که روی سخن در ایشان است پوشیده نماند که در موعظه های شافی را در سلک عبارت کشیده است و داروی تلخ نصیحت را به شهد ظرافت بر آمیخته تا طبع ملول ایشان از دولت قبول محروم نماند و الحمد لله رب العالمین و صلواته علی خیر خلقه محمد و آله اجمعین".

پس از سخن درباره سعدی و گلستان اکنون سعی داریم تا با تخصصی کردن نگاه خود به این کتاب ارزشمند نظر جناب شیخ را در مورد مباحث اقتصادی جویا شویم.

گزارش تخلف
بعدی